Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Κατερίνα Επιτροπάκη: Στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό!

Γράφει η Κατερίνα Επιτροπάκη

Με όρους life style προσπαθούν να κερδίσουν το χαμένο έδαφος και να αποπροσανατολίσουν από την παταγώδη αποτυχία τους και τη δυστυχία που προκαλούν κατ εξακολούθηση οι κυβερνώντες, επενδύοντας στην εικόνα του κ. Μητσοτάκη.

Και είναι μία λογική αντίδραση, όταν τα αντί μητσοτακικά (αλλά όχι ακόμα τα αντί δεξιά) αντανακλαστικά θεριεύουν στους κόλπους της κοινωνίας, να επενδύουν στην εικόνα του Πρωθυπουργού και να υπερθεματίζουν για τον θαυμασμό του από το γυναικείο φύλο. 

Η ανάγνωση του φαινομένου είναι εύστοχη. Όλα τα χλευαστικά συνθήματα, είτε αυτά που επανήλθαν από το παρελθόν, όπως το «Μητσοτάκη Κάθαρμα», όσο και το επικρατών φρέσκο σύνθημα  «Μητσοτάκη ….δικό σας συνάδελφοι», έχουν ως στόχο το πρόσωπο του ίδιου του Πρωθυπουργού, ως κύριου ενσαρκωτή της ανάλγητης και ακραία νεοφιλελεύθερης πολιτικής και όχι ολόκληρη τη δεξιά παράταξη, η οποία ακόμα εκφεύγει από το να γίνει το επίκεντρο της αποδοκιμασίας των πολιτών συνολικά (αυτό τώρα αρχίζει να δομείται και να εμφανίζεται  με κάποια σαφή χαρακτηριστικά).

Η αντι ΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδα καλά κρατεί, τρία χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ. Έτσι έχουμε το πρωτοφανές, να ασκείται κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση ωσάν να είναι αυτή η κυβέρνηση. Και αυτό καταμαρτυρά δύο πράγματα:

1ον Ότι δεν θα συγχωρήσουν ποτέ ότι μία κυβέρνηση της Αριστεράς άσκησε εκείνη την οικονομική πολιτική που έφερε το κράτος σε θέση να βγει από τα μνημόνια και να ξαναβγεί στις αγορές με ταυτόχρονη έμφαση στην κοινωνική πολιτική και στο χτίσιμο του κοινωνικού μισθού για όλους, εφόσον ήταν στενά τα περιθώρια για αυξήσεις στους ονομαστικούς μισθούς,

Και 2ον Ότι η ρητορική της αριστερής παρένθεσης διαψεύστηκε με  ορατό πλέον το ενδεχόμενο επανόδου της στην εξουσία.                                                                                                                         

Από το 2018, οπότε και βγαίναμε από τα μνημόνια, έως και τις εθνικές εκλογές του 2019 τελέστηκαν από τη δεξιά παράταξη και τους ακροδεξιούς εταίρους της εγκλήματα κατά του κράτους και της κοινωνίας (βλέπε Πρέσπες και άλλες  περιπτώσεις που δεν θα ήθελα να αναφέρω γιατί αφορούν ιεροσυλία για ανθρώπινες απώλειες), και προπαγάνδα μέχρις του σημείου πλύσης εγκεφάλου σε ομάδες πληθυσμών όπως οι συνταξιούχοι και οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες. 

Σήμερα, έχουν αποκαλυφθεί φυσικά τα ψέμματα, όμως εν τω μεταξύ έχουν τελεστεί και άλλα εγκλήματα σε βάρος των πολιτών, των ανασφάλιστων, των μικροεπαγγελματιών, των εργαζομένων, όλων των δημόσιων δομών, δημόσιων επιχειρήσεων που ξεπουλήθηκαν όσο όσο, προσφύγων και μεταναστών, πάντα προς τέρψιν του κεφαλαίου και των ημέτερων, που απολαμβάνουν και το προνόμιο των απευθείας αναθέσεων.

Απέναντι σε όλα τα παραπάνω κι σε πολλά περισσότερα που για να αναφερθούν χρειαζόμαστε άπειρες σελίδες, προβλήθηκε η αξυρισιά του Μητσοτάκη και το casual style, για να πειστούμε ότι ξαφνικά, μας νιώθει. Νιώθει την αγωνία μας για το αύριο, τη φτωχοποίησή μας, την ανασφάλειά μας, τον φόβο ότι μας ενέπλεξε σε έναν πόλεμο που αφορά τον ιμπεριαλισμό και τον ανταγωνισμό άλλων!

Όμως κύριοι επικοινωνιολόγοι, δεν έχουμε την πολυτέλεια να ασχοληθούμε με τρίχες. Ίσως ούτε με έρωτες και φαντασιώσεις! Μας την κόβει την όρεξη η βίαιη πραγματικότητα. Η οργή μας ξεχειλίζει και μεγαλώνει όσο νιώθουμε ότι δεν υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη.

Για αυτό θα θέλαμε να μεταφέρετε μια λαϊκή και δημοφιλή έκφραση στον κ. Μητσοτάκη: Στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό. Και το τέλος έρχεται!

Κατερίνα Επιτροπάκη

Πολιτικός Επιστήμονας

Αναπληρώτρια συντονίστρια Ο.Μ. Κέντρου Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Μέλος Συντονιστικού Θεματικής Δικαιωμάτων Ν.Ε. Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...