Τρίτη, 28 Οκτωβρίου 2014

Παρέλαση της νεολαίας στο Χαλάνδρι υπό τον ύμνο του ΕΑΜ - Βίντεο


Η νεολαία παρελαύνει κατω απο τον ηχο του Ύμνου του ΕΑΜ για πρωτη φορα στο Χαλάνδρι.

Διαβάστε Περισσότερα »

Οι δοσίλογοι της κατοχής, δίκες παρωδία (ντοκουμέντα, αποκαλύψεις, μαρτυρίες)

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

 Στις 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ του 1944 στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Αθήνα "σκάει" μια είδηση σαν "βόμβα" ...

Στον Μελιγαλά ο ΕΛΑΣ νίκησε τους Ταγματασφαλίτες της Πελοποννήσου και οι Πελοποννήσιοι έδωσαν μια πρώτη "προκαταβολή" στους δωσίλογους της περιοχής τους. Οι φήμες, οι οποίες έφταναν στην Αθήνα, ήταν τουλάχιστον ανατριχιαστικές. Οι πολίτες της Πελοποννήσου με τσεκούρια, κόσες και δικράνια ξεπάστρεψαν πολλούς από εκείνους, οι οποίοι λίγες ημέρες πριν —ως συνεργάτες των Ναζί— σκότωναν και ρήμαζαν στη Λακωνία και τη Μεσσηνία ...

Ούτε καν με σφαίρες και μαχαίρια ...Με τσεκούρια και δικράνια, για να υποφέρουν, όπως στις ταινίες τρόμου. Μόνον που ο τρόμος εκείνος ήταν πραγματικός και δεν περιοριζόταν στο πανί της κινηματογραφικής αίθουσας ...
Ένας τρόμος, ο οποίος πλησίαζε από την Πελοπόννησο σαν "βιαστικό" και απειλητικό "σύννεφο", έτοιμο να "ξεσπάσει" την οργή του πάνω στους λόφους της Πρωτεύουσας.

πηγή: Άνεμος Αντίστασης
Διαβάστε Περισσότερα »

Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2014

“Η ψευδαίσθηση” των stress test των Τραπεζών

Ολοκληρώθηκαν τα stress test των τραπεζών, καθώς όλα τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης έσπευσαν να πανηγυρίσουν για τα αποτελέσματα τους,  με τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες να περνούν επιτυχώς το σκόπελο τους. Τα  stress test  είναι  προσομοίωσεις  μελλοντικών οικονομικών γεγονότων δημιουργώντας μοντέλα σε περιπτώσεις αντίξοων οικονομικών σεναρίων, με σκοπό  να αξιολογήσουν αν ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα έχει επαρκή κεφάλαια ώστε να αντέξει τις επιπτώσεις δυνητικών αρνητικών εξελίξεων.
Αξίζει να αναφερθούμε, ότι τρεις από τις  τέσσερις ελληνικές τράπεζες  σύμφωνα με την έκθεση της  ΕΚΤ δεν πέρασαν με βάση τα στοιχεία των ισολογισμών τους στις 31/12/2013. Ωστόσο, η ΕΚΤ δεχόμενη τα πλάνα αναδιάρθρωσης και αυξήσεων του μετοχικού  κεφαλαίου των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, θέλοντας έτσι να καλύψει τις απαιτήσεις της.
Διαβάστε Περισσότερα »

Σάββατο, 25 Οκτωβρίου 2014

Περί Αμφιπολιάδος, Αμφι-πολ(υ)λογούντων και άλλων δαιμονίων

3
Όταν το καλοκαίρι ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την ανασκαφή στο λόφο Καστά δεν εντυπωσιάστηκα ιδιαίτερα.
Γράφει η Κατερίνα Κοτσίδα*
Κατ αρχάς γιατί οι αρχαιολόγοι γνωρίζαμε για την ανασκαφή (κι ότι το μνημείο θα ήταν ευμεγέθες και πιθανώς «σπουδαίο»), κατά δεύτερον γιατί ο πρωθυπουργός είχε διατελέσει και Υπουργός Πολιτισμού και υπέθεσα ότι έχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα αρχαιολογίας κυρίως όμως γιατί τα εντυπωσιακά ευρήματα της αρχαιολογίας προσφέρονται για εθνική και πολιτική εκμετάλλευση. Τίποτα, όμως, δεν με είχε προετοιμάσει για όλη αυτή την αντάρα που θα δημιουργείτο γύρω από την Αμφίπολη.
Κατ αρχήν, οφείλω να αναγνωρίσω οτι, εφόσον ο κόσμος δείχνει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για την ανασκαφή, ορθώς η κυρία Περιστέρη αποφάσισε να σπάσει τα δεσμά της μυστικοπάθειας που ως τώρα επικρατούσε στην Ελληνική αρχαιολογία και να δίνει, σχεδόν καθημερινά, δελτίο τύπου με την εξέλιξη της ανασκαφής. Το ενδιαφέρον του κόσμου, φυσικά, δεν μας εκπλήσσει. Εκατοντάδες Αιγυπτίων και Ευρωπαίων συνέρρευσαν στο Λούξορ και παρακολουθούσαν από κοντά (κυριολεκτικά έξω από τον τάφο) την ανασκαφή του τάφου του Τουταγχαμών από τον Χάουαρντ Κάρτερ, με τον διεθνή τύπο να ασχολείται επί μήνες με την περίφημη ανακάλυψη.
2
Παράλληλα, πλήθος σχετικών και μη επιστημόνων, πολιτικών, δημοσιογράφων, δημοσιολογούντων, παρουσιαστών κλπ «αμφι-πολ(υ)λογούν» και δύσκολα θα περάσει μια ημέρα δίχως μερικά άρθρα σχετικά με το μνημείο στην Αμφίπολη και του «ενοίκου» του.
Πρώτοι και καλύτεροι φυσικά «οι μύστες των θεωριών συνωμοσίας». Είναι απολύτως σίγουροι ότι ο τάφος ανήκει στον Αλέξανδρο τον Μέγα αλλά δεν θα «μας το πουν ποτέ» επειδή συνωμοτούν εναντίον των Ελλήνων μασόνοι, Εβραίοι, Τζιχαντιστές, Τουρκαλβανοί, Συμφέροντα, Γερμανοί κ.ο.κ. Συνήθως εμπλουτίζουν τα επιχειρήματά τους με μυστηριακές αναλογίες διαστάσεων που «συγκλονίζουν» και συγκρίσεις με άλλα μνημεία. Παλαιότερα, ομολογώ, γινόμουν έξαλλη με τέτοιου είδους θεωρίες. Όταν όμως συνειδητοποίησα οτι ΔΕΝ είμαστε η μόνη χώρα, της οποίας το Εθνικό Επιτελείο Στρατού έβγαλε ανακοίνωση ότι ΔΕΝ μας ψεκάζουν επιβατικά αεροπλάνα, κατανόησα οτι το φαινόμενο είναι παγκόσμιο, και αντιμετωπίζω αυτές τις απόψεις στωικά και με χιούμορ.
Ακολουθεί η κατηγορία «όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω», συνήθως πολιτικοί ή δημοσιογράφοι, που εκφράζονται επί παντός (παντός όμως !) του επιστητού. Άνθρωποι που γνωρίζουν δυο «αρχαιοελληνικούλια» και λίγη «κολυβο-ιστορία» και θεωρούν ότι επαρκούν για να εκφραστούν δημόσια. Σαρξ εκ της σαρκός μας, φυσικά, όλοι αυτοί (αφού ως λαός αρεσκόμαστε να εκφραζόμαστε για τα πάντα), αλλά θα περιμέναμε μεγαλύτερη σοβαρότητα και αυτοσυγκράτηση, την οποία, φευ, θα έπρεπε, κυρίως, να επιδείξει η επόμενη κατηγορία: οι «αρχαιολόγοι – ιστορικοί». Σαν έτοιμοι από καιρό, βρήκαν την ευκαιρία να διεκδικήσουν ως «ειδήμονες» τα περιβόητα πέντε λεπτά δημοσιότητας, με αποτέλεσμα να έχουμε ακούσει απίθανα σενάρια και εικασίες, την εξύφανση των οποίων διευκολύνει η αποσπασματικότητα των δεδομένων, αφού το μνημείο είναι υπό ανασκαφή. Η κατάσταση θυμίζει Ελληνικά νοσοκομεία: ενώ ο χειρουργός βρίσκεται πάνω από τον ασθενή, οι συγγενείς του απ’ έξω εκφράζουν απόψεις για το τί έχει, πώς πρέπει να γίνει η τομή, πόσος χρόνος απαιτείται κλπ.
Ψυχραιμία ! Ας αφήσουμε την κυρία Περιστέρη να ολοκληρώσει το έργο της, και μετά θα έχουμε πεδίον δόξης λαμπρόν να την αμφισβητήσουμε, επαινέσουμε ή λιθοβολήσουμε.
1
Πάντως, και η πιθανότητα να μην ανακαλύψουμε ποτέ με βεβαιότητα ούτε τη χρήση, ούτε τη χρονολόγηση, ούτε τον ιδιοκτήτη ή χορηγό του μνημείου θα ήταν μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη. Χωρίς να μειώνεται στο ελάχιστο η αξία του μνημείου, και παρότι η αρχαιολογική γνώση θα παραμείνει ελλιπής, η Αμφίπολη θα γονιμοποιούσε όχι μόνο τον επιστημονικό διάλογο και την έρευνα αλλά και τη συνωμοσιολογία και την παραφιλολογία, ούτως ώστε η αμφι-πολυλογία να διαιωνίζεται ες αει.
* Η Κατερίνα Κολτσίδα, είναι Αιγυπτιολόγος
πηγή:4news.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2014

Αρ. Συγγελάκης: Δικαίωση των θυμάτων του Διστόμου από την ρηξικέλευθη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ιταλίας | ηχητικό

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας, κατά την συνεδρίαση της 23ης Σεπτεμβρίου του 2014 εξέτασε το προδικαστικό ερώτημα, που είχε υποβληθεί από κατώτερο ιταλικό δικαστήριο (της Φλωρεντίας), περί του εάν ο τρόπος με τον οποίο η Ιταλική κυβέρνηση είχε επιλέξει για να συμμορφωθεί με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης του 2012 είναι ή όχι συνταγματικός.
Λεπτομέρειες όλης αυτής της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας δικαστικής εξέλιξης, έδωσε σε συνέντευξή του στον Κρήτη fm 101.5 και στην εκπομπή «Καφές και σχόλια» με την Κατερίνα Πολύζου, ο Αριστομένης Συγγελάκης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.Έτσι με απόφασή του (22 Οκτωβρίου 2014) έκρινε, στον ανώτατο βαθμό, ότι οι διατάξεις του ιταλικού νομοθετικού διατάγματος του 2013, που εγγυώνται την ισχύ του προνομίου της ετεροδικίας, δεν έχουν εφαρμογή σε περιπτώσεις εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.
Η Γερμανία το 2009 είχε προσφύγει στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης παραπονούμενη ότι, τα Ιταλικά δικαστήρια με το να επιτρέπουν την εκτέλεση της αποφάσεως του πρωτοδικείου Λειβαδιάς (του 1997) σε βάρος της – δίνοντας την δυνατότητα στα θύματα του Διστόμου να αποζημιωθούν μέσω της κατάσχεσης περιουσίας του Γερμανικού κράτους σε ιταλικό έδαφος – παραβιάζουν το προνόμιο της ετεροδικίας, δηλαδή τον κανόνα του
διεθνούς δίκαιου που δεν επιτρέπει ένα κράτος να δικαστεί από τα δικαστήρια άλλου ξένου κράτους.
πηγή:kritifm1015.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014

..Πως φθάσαμε μέχρι εδώ…


Το 1994 υπογράφτηκε η συμφωνία GATT(General Agreement on Tariffs and Trade), η οποία περιλάμβανε την άρση των περιορισμού κεφαλαίου και δασμών από τη Δύση προς την Ασία, η οποία μέχρι τότε μπλόκαρε η ΕΣΔΔ.

Στην ουσία αυτό που ενδιάφερε τη Δύση ήτανε η δυνατότητα της επιχειρηματικής μετανάστευσης προς τις χώρες του Ασίας, και η δυνατότητα τη εκμετάλλευσης τω φτηνών εργατικών χεριών για την επίτευξη οικονομιών κλίμακας. Το φαινόμενο της κεφαλαιακής μετανάστευσης πήρε τεράστιες διαστάσεις και αποτέλεσμα αυτού ήτανε να ονομαστεί παγκοσμιοποίηση, ο νέος όρος της παγκόσμιας «ευημερίας».

Στην πραγματικότητα αυτό που συνέβη ήτανε να έχουμε αμέτρητα λουκέτα επιχειρήσεων στη Δύση(οι οποίες δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν πια τις τιμές και το κόστος) και συγχρόνως άνοιγμα επιχειρήσεων - εργοστασίων κυρίως στις χώρες της Ασίας με ελαστικές σχέσεις εργασίας και σε συνδυασμό με την άρση του προστατευτισμού και τη πρόοδο της τεχνολογίας και των μεταφορών διευκολύνοντας έτσι τη μεταφορά προϊόντων δίνοντας τους μεγάλα κέρδη συν το γεγονός των φορολογικών παραδείσων στις χώρες αυτές.

Το πρόβλημα με τη παραγωγή με οικονομίες κλίμακας είχε λυθεί, έμενε να λυθεί και ο πρόβλημα της κατανάλωσης. Η κατάσταση ήτανε η εξής: οι εργάτες σε αυτές τις χώρες είχανε περιορισμένη καταναλωτική δυνατότητα λόγων χαμηλών αμοιβών προς επίτευξη του χαμηλότερου δυνατού κόστους και οι πολίτες της Δύσης έπρεπε να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα, και η αυτή τους περιλάμβανε ως καταναλωτικά όντα, και μ ποιο τρόπο θα επιτευχθεί αυτό; φυσικά με το δανεισμό. Έτσι άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους πληθώρα τραπεζικών προϊόντων (πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά – στεγαστικά δάνεια κλπ) έτσι ώστε να στηρίξουν ην παραγωγή που προερχόταν από τους επιχειρηματικούς – φορολογικούς παραδείσους. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήτανε η διόγκωση του τραπεζικού συστήματος και του χρηματοπιστωτικού τομέα σε μια στρεβλή ανάπτυξη που δεν στηριζόταν στην παραγωγή αλλά σε μια φούσκα(απαραίτητη προϋπόθεση του οποίου είναι η ύπαρξη τεχνητού χρήματος) φτάνοντας έτσι στην υπερχρέωση ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και στην κρίση δανεισμού(αφού ο δανεισμός που δεν στηρίζεται σε παραγωγικού τομείς σκάει κάποια στιγμή στα χέρια των εμπλεκομένων).

Η κρίση δανεισμού και χρέους έφερε περικοπές σε μισθούς, συρρίκνωση εργασιακών δικαιωμάτων, αδυναμία εξόφλησης δανείων, κίνδυνο κατασχέσεων και φυσικά μειωμένη αγοραστική δύναμη.

Είναι πολύ πιθανόν να οδηγηθούμε σε αλλαγή οικονομικού μοντέλου και σε Ανατολή και σε Δύση αλλιώς όλα είναι φαύλος κύκλος. Οι ασιατικές χώρες θέλουν να κρατήσουν τις επιχειρήσεις που παράγουν και δίνουν εργασία και κοινωνική ειρήνη στις χώρες τους, πως όμως θα το κάνουν αυτό όταν η δυνατότητα κατανάλωσης στη Δύση συρρικνώνεται συνέχεια, το πιο πιθανό με τη δημιουργία μεσαίας τάξης στις χώρες τους για κατανάλωση των προϊόντων τους.

Η Δύση από την άλλη οφείλει να αναπροσαρμόσει το οικονομικό της μοντέλο, η Δημοκρατία να επικρατήσει του χρηματοπιστωτικού τομέα, να επιστρέψει στην παραγωγή και φυσικά να προχωρήσει σε διαγραφή χρεών από ένα χρήμα που δε υπήρξε ποτέ σε απτή μορφή.

Κώστας Παππάς


Διαβάστε Περισσότερα »

Κορυφώνεται η διαμάχη για την πολιτική των περικοπών

Η ανοιχτή αμφισβήτηση της πολιτικής της δημοσιονομικής εξυγίανσης την οποία η Γερμανία θεωρεί πρότυπο και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αναγκάζει το Βερολίνο να υιοθετεί μια όλο και πιο αμυντική στάση.
Τα μαύρα σύννεφα της αναιμικής ανάπτυξης πυκνώνουν όλο και περισσότερο πάνω από την ευρωζώνη και επαναφέρουν τους φόβους μιας νέας ύφεσης. Ενώ πολλοί ήλπιζαν ότι η κρίση έχει ξεπεραστεί, επιστρέφει εν τω μεταξύ η συζήτηση για τον ενδεδειγμένο τρόπο αντιμετώπισης των βαθύτερων αιτιών της. Από τη μια πλευρά βρίσκονται χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία οι οποίες θέλουν λιγότερες περικοπές και στοχευμένες κρατικές επενδύσεις προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη. Τα ηνία της άλλης πλευράς κρατά κυρίως η Γερμανία αλλά και η Μεγ. Βρετανία, η Ολλανδία και η Φιλανδία, οι οποίες εκτιμούν ότι η έξοδος από την κρίση περνά κυρίως μέσα από ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Τα πολιτικά άκρα ως μέσο άσκησης πιέσεων
Ιταλία και Γαλλία θέλουν λιγότερες περικοπές και στοχευμένες κρατικές επενδύσεις προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη
Ιταλία και Γαλλία θέλουν λιγότερες περικοπές και στοχευμένες κρατικές επενδύσεις προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη
Στην παρούσα φάση η Ευρώπη θα «πρέπει να επενδύσει στην ανάπτυξη και να μην επικεντρώνει μόνον σε σκληρά μέτρα και περικοπές», διατείνεται ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, εκτιμώντας ότι η ακολουθούμενη πολιτική ουσιαστικά δεν έχει λύσει ακόμη το πρόβλημα της ευρωζώνης. Στο απολύτως ίδιο μήκος κύματος και ο επίσης σοσιαλιστής γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. «Παντού υπάρχει ανασφάλεια. Η ανάπτυξη υποχωρεί στις ΗΠΑ ενώ η Ευρώπη δεν έχει βρει ακόμη τρόπο για να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Γι΄ αυτό αγωνίζομαι, για την ανάπτυξη». Ο γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμμανουέλ Μακρόν μάλιστα προειδοποίησε μέσα από συνέντευξή του προς την Frankfurter Allgemeine Zeitung για τον κίνδυνο μιας ύφεσης όπως εκείνη τη δεκαετία του 1930. «Θα έπρεπε να μάθουμε από τα λάθη μας. Οι τότε πολιτικές συνέπειες ήταν καταστροφικές», είπε ο γάλλος υπουργός, αναφερόμενος, εμμέσως πλην σαφώς, στην άνοδο του Εθνικοσοσιαλισμού στη Γερμανία. Σήμερα ωστόσο ο Εμμανουέλ Μακρόν έχει κατά νου την ίδια του τη χώρα και την άνοδο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν.
Η ακαμψία της Γαλλίας
Στη βάση των όσων προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας, η Γαλλία θα έπρεπε να προχωρήσει σε ακόμη μεγαλύτερες περικοπές προκειμένου να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το επιτρεπόμενο όριο του 3%. Με το έλλειμμα να ξεπερνά σήμερα το 4 %, η Κομισιόν θα μπορούσε, θεωρητικά τουλάχιστον, να αναγκάσει το Παρίσι να προχωρήσει σε μεγαλύτερες περικοπές. Εντούτοις, ήδη το 2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φάνηκε ιδιαίτερα υπομονετική με τη Γαλλία, δίνοντάς της παράταση δυο ετών. Τώρα όμως η γαλλική κυβέρνηση ζητά και νέα παράταση. Ο Γκούντραμ Βολφ από το think tank των Βρυξελλών Bruegel είναι υπέρ της χαλάρωσης της ευρωπαϊκής πολιτικής των περικοπών, καθώς «εξακολουθούμε να ζούμε σε εξαιρετικές συνθήκες». Άλλωστε λόγω των χαμηλών στην παρούσα φάση επιτοκίων, η ανάληψη νέων χρεών, όπως λέει, δεν θα δημιουργούσε ιδιαίτερο πρόβλημα. Αυτό όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να ισχύσει μόνον για τις χώρες που έχουν και τις οικονομικές δυνατότητες να το πράξουν, όπως η Γερμανία. Η Γαλλία, αντίθετα, «απώλεσε μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης» επειδή «έκανε σχετικά λίγα» κατά τα δυο αυτά επιπλέον χρόνια που της δόθηκαν. Σε περίπτωση που η Κομισιόν επιδείξει εκ νέου συμβιβαστική διάθεση, θα πρέπει «να συνδυάσει την ευελιξία όσον αφορά την τήρηση των κανόνων με αυστηρούς όρους», λέει ο ειδικός.
Ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός του Σόιμπλε
Στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων οι κυβερνήσεις Μέρκελ δεν επέδειξαν ιδιαίτερο θάρρος
Στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων οι κυβερνήσεις Μέρκελ δεν επέδειξαν ιδιαίτερο θάρρος
Ακόμη όμως και στις περιπτώσεις που χώρες με υγιή οικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία ξοδεύουν περισσότερα, δημιουργείται το εύλογο ερώτημα πού ακριβώς θα έπρεπε να επενδυθούν. Όταν αυτά διοχετεύονται στην κατανάλωση το αποτέλεσμα είναι συνήθως ένα πυροτέχνημα, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα. Αυτό το βίωσε η ίδια η Γαλλία το 2009/2010. Όπως σημειώνει ο Γκούντραμ Βολφ: «Η επιδιόρθωση μιας γέφυρας είναι μια καλή επένδυση επειδή τα επόμενα χρόνια οι οδηγοί θα αλλάξουν λιγότερα αμορτισέρ και θα έχεις λιγότερα μποτιλιαρίσματα. Όταν απλά αυξάνεις τις συντάξεις, τότε αυτό δεν συνιστά επένδυση στο μέλλον, αλλά οπισθοδρόμηση».
Ο γερμανός υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε όμως είναι αρκετά επιφυλακτικός όσον αφορά τις νέες επενδύσεις. Ο ίδιος επιμένει στο στόχο του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού στη Γερμανία για την ερχόμενη χρονιά, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να στείλει και το μήνυμα ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επιμείνει -παρά τις ενστάσεις- στο δρόμο της δημοσιονομικής εξυγίανσης καθώς αυτός αποδίδει καρπούς, όπως δείχνει το γερμανικό παράδειγμα. Ο Γκούντραμ Βολφ είναι αρκετά επιφυλακτικός: «Ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός δεν συνιστά σημαντικό μήνυμα. Στην παρούσα φάση δεν δικαιολογείται καν από οικονομική σκοπιά. Πρόκειται περισσότερο για έναν πολιτικό στόχο», στόχο που θα έπρεπε να αναπροσαρμόσει τώρα η γερμανική κυβέρνηση.
Ζητούμενο οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
Την άποψη ότι η δημοσιονομική εξυγίανση από μόνη της δεν αρκεί εκφράζουν εδώ και καιρό, εκτός από την καγκελάριο Μέρκελ, και πολιτικοί ηγέτες από χώρες της βόρειας Ευρώπης, όπως ο βρετανός πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον και ο σουηδός ομόλογός του Φρ. Ράινφελντ. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι το βασικό ζητούμενο είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η οποία δεν κοστίζει. Ο ειδικός του Bruegel συμφωνεί: «Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι πιο σημαντικές από τους δημοσιονομικούς κανόνες». Η Ισπανία είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, ένα καλό παράδειγμα χώρας που κατάφερε να σημειώσει σημαντική πρόοδο χάρη στις μεταρρυθμίσεις.
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές συνεπάγονται συνήθως ένα πολιτικό κόστος. Στο πεδίο αυτό όμως οι κυβερνήσεις Μέρκελ δεν επέδειξαν ιδιαίτερο θάρρος. Από το 2005 οπότε και ανέλαβε για πρώτη φορά την καγκελαρία, η Α. Μέρκελ επωφελήθηκε περισσότερο από τις μεταρρυθμίσεις που είχαν δρομολογήσει και υλοποιήσει οι προκάτοχοί της, αντί να προχωρήσει σε δικές της. Αντιθέτως προχώρησε στην υλοποίηση δημοφιλών μέτρων όπως τις συντάξεις για τις μητέρες και τον κατώτατο μισθό. Με τον τρόπο αυτό κέρδισε αναμφίβολα την εύνοια των ψηφοφόρων, η ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας όμως δέχθηκε όλα αυτά τα χρόνια πλήγμα. Σε αυτό το πεδίο η Γερμανία σίγουρα δεν αποτελεί πρότυπο.
Christoph Hasselbach / Κώστας Συμεωνίδης - πηγή:dw.de
Διαβάστε Περισσότερα »

Όλη η ρύθμιση για τις δόσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία - Κατεβάστε την τροπολογία

Το μεσημέρι θα κατατεθεί στην Βουλή η τροπολογία τόσο για τις δόσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία και αναμένεται αύριο να ψηφιστεί.

Η ρύθμιση για τα τα ληξιπρόθεσμα χρέη:


Ποιά χρέη υπάγονται στη ρύθμιση:
Ληξιπρόθεσμα εως 1η Οκτωβρίου 20014
Εως 1.000.000 €


Δόσεις 12 εως 100
Το ποσό της δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 50€ τον μήνα
Επιτόκια: 4,56% ετησίως
Προθεσμία: εως 31 Μαρτίου 2015


Δεν υπάρχουν περιορισμοί για την υπαγωγή στη ρύθμιση
Αναστέλλονται τα αναγκαστικά μέτρα για εκείνους που θα ενταχθούν στη ρύθμιση και λαμβάνουν φορολογική ενημερότηταΓια όσους έχουν ήδη ρύθμιση:
Μπορούν να ενταχθούν στις 100 δόσεις με αναδρομικό υπολογισμό του επιτοκίου και απαλλαγή από τις προσαυξήσεις
 Μπορούν να διατηρήσουν τη ρύθμιση τους με επιπλέον μείωση των προσαυξήσεων 20%


Μειώσεις προσαυξήσεων:
Εφάπαξ καταβολή - μείωση προσαυξήσεων 100%
12 δόσεις - μείωση προσαυξήσεων 90%
24 δόσεις - μείωση προσαυξήσεων 80%
 36 δόσεις - μείωση προσαυξήσεων 70%
 48 δόσεις - μείωση προσαυξήσεων 60%
 60 δόσεις - μείωση προσαυξήσεων 50%
 72 δόσεις - μείωση προσαυξήσεων 30%
 100 δόσεις - μείωση προσαυξήσεων 20%


Πότε χάνεται η ρύθμιση:
Με τη μη καταβολή μέχρι δύο δόσεων το χρόνο


ΦΠΑ εστίασης:
Παραμένει στο 13%
Εως 31/12/2015


Εκτακτη εισφορά αλληλεγγύης :
Μείωση 30%

  Πιο αναλυτικά η τροπολογία προβλέπει:

1. Για οφειλέτες με βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση, έως την 1η Οκτωβρίου 2014, σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (εφεξής Κ.Φ.Δ.) και τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (εφεξής (Κ.Ε.Δ.Ε.), δύναται να διενεργείται ρύθμιση τμηματικής καταβολής, με απαλλαγή κατά ποσοστό από τις προσαυξήσεις, τους τόκους και τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν, σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις, κατά την ίδια ως άνω ημερομηνία, ως ακολούθως:

α) Εφάπαξ, με απαλλαγή κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%)
β) Έως δώδεκα (12) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό ενενήντα τοις εκατό (90%)
γ) Έως είκοσι τέσσερις (24) μηνιαίες δόσεις,
δ) Έως τριάντα έξι (36) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εβδομήντα τοις εκατό (70%)
ε) Έως σαράντα οκτώ (48) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εξήντα τοις εκατό (60%)
στ) Έως εξήντα (60) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%)
ζ) Έως εβδομήντα δύο (72) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%)
η) Έως εκατό (100) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%)

2. Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν κύριες ληξιπρόθεσμες οφειλές φυσικών ή νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ, κατόπιν αίτησης, η οποία υποβάλλεται στη Φορολογική Διοίκηση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαρτίου 2015. Οι οφειλέτες, πρέπει να έχουν υποβάλλει τις προβλεπόμενες από το νόμο φορολογικές δηλώσεις καθώς και να είναι φορολογικά ενήμεροι καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης.

3. Εξαιρετικά, για την υπαγωγή στη περίπτωση η’ της παραγράφου 1, το ποσό της ρυθμιζόμενης οφειλής δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δέκα πέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ.

4. Μετά την υπαγωγή, και υπό την προϋπόθεση της τήρησης του προγράμματος τμηματικής καταβολής, δεν υπολογίζονται τα πρόστιμα των άρθρων 57 και 59 του Κ.Φ.Δ. και του άρθρου 6 του Κ.Ε.Δ.Ε.

5. Οι οφειλές που υπάγονται σε πρόγραμμα ρύθμισης του παρόντος άρθρου, αντί των κατά Κ.Ε.Δ.Ε. και κατά Κ.Φ.Δ. τόκων,προσαυξήσεων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής, από την υπαγωγή σε ρύθμιση, επιβαρύνονται με τόκο που ανέρχεται σε τέσσερις και πενήντα έξι εκατοστιαίες μονάδες (4,56%) ετησίως.

6. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των πενήντα (50) ευρώ.

7. Στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων έως την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλών που δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής. Επίσης, δύνανται να υπαχθούν μετά από επιλογή του οφειλέτη και βεβαιωμένες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που κατά την ημερομηνία της αίτησης:

α) τελούν σε αναστολή, διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόμου ή

β) δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ή

γ) έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ.

  Η μη εμπρόθεσμη καταβολή δόσης, έχει ως συνέπειες :

α) απώλεια των ευεργετημάτων της ρύθμισης,
β) υποχρέωση άμεσης καταβολή του υπολοίπου της οφειλής, σύμφωνα με τα στοιχεία βεβαίωσης, συνυπολογιζομένων των προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής, τα οποία αναβιώνουν,
και γ) άμεση επιδίωξη της είσπραξής της με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα.

Οι συνέπειες του προηγούμενου εδαφίου δεν επέρχονται εάν ο οφειλέτης, μετά την πάροδο εξαμήνου από την ένταξη σε ρύθμιση και την πλήρωση των όρων αυτής :

α) δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μέχρι δύο (2) δόσεις ανά έτος προγράμματος ρύθμισης, ή

β) δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης ανά έτος προγράμματος ρύθμισης για χρονικό διάστημα μέχρι δύο (2) μήνες.

Για τις ως άνω περιπτώσεις α’ και β’ , η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση δύο τοις εκατό (2%).


Όλη η ρύθμιση των οφειλών στα Ασφαλιστικά ΤαμείαΑπό την ρύθμιση εξαιρείται το ΝΑΤ και αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι την 30-9-2014. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν την δυνατότητα να υπαχθούν στην ρύθμιση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαρτίου 2015. Με προτεινόμενο πλαίσιο ρύθμισης, οι οφειλές δύνανται να ρυθμιστούν εφάπαξ είτε έως σε 100 δόσεις (σ.σ. η δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 50 ευρώ), με αντιστρόφως ανάλογη έκπτωση επί των προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων, η οποία έκπτωση άρχεται από ποσοστό 100% μέχρι ποσοστό 20% για την περίπτωση εξόφλησης σε 100 δόσεις.

Ειδικότερα προβλέπεται:

α) Εφάπαξ εξόφληση της οφειλής με ποσοστό έκπτωσης 100% επί των νομίμων προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων

β) Εξόφληση μέχρι δώδεκα (12) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με ποσοστό έκπτωσης 90%

γ) Εξόφληση μέχρι είκοσι τέσσερις (24) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με ποσοστό έκπτωσης 80%

δ) Εξόφληση μέχρι τριάντα έξι (36) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με ποσοστό έκπτωσης 70%

ε) Εξόφληση μέχρι σαράντα οκτώ (48) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με ποσοστό έκπτωσης 60%

στ) Εξόφληση μέχρι εξήντα (60) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με ποσοστό έκπτωσης 50%

ζ) Εξόφληση μέχρι εβδομήντα δύο (72) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με ποσοστό έκπτωσης 30%

η) Εξόφληση μέχρι εκατό (100) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με ποσοστό έκπτωσης 20% εφόσον το ποσό της οφειλής δεν ξεπερνά τις 15.000 ευρώ

Η κύρια οφειλή βαρύνεται από 1-1-2013 με ετήσιο επιτόκιο 4,56%.
Επίσης, συγχωρείται η μη εμπρόθεσμη καταβολή, δίχως να απόλλυνται τα ευεργετήματα της ρύθμισης, σε δυο περιπτώσεις:
α) σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής μέχρι δύο (2) δόσεων ανά έτος προγράμματος ρύθμισης, ή
β) σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής μιας δόσης της ρύθμισης ανά έτος προγράμματος ρύθμισης για χρονικό διάστημα μέχρι δύο (2) μηνών.


Αύριο η ψήφιση


Η αυριανή ημέρα θεωρείται η πιθανότερη για την ψήφιση της διάταξης που αναμένεται να κατατεθεί από την κυβέρνηση για τις δόσεις στις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Την εκτίμηση αυτή επιτείνει η αποδοχή της Ολομέλειας επί προτάσεως που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να δοθεί μια ακόμη συνεδρίαση για τη συζήτηση των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ο αρχικός προγραμματισμός του νομοθετικού έργου προέβλεπε ότι η συζήτηση του νομοσχεδίου και των τροπολογιών θα ολοκληρωνόταν σήμερα Πέμπτη και αύριο δεν είχε οριστεί συνεδρίαση στην Ολομέλεια. Ωστόσο με την έναρξη της συζήτησης των άρθρων του νομοσχεδίου, ο προεδρεύων Ιωάννης Τραγάκης ανακοίνωσε ότι γίνεται δεκτό το αίτημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρου Δρίτσα να υπάρξει μια ακόμη συνεδρίαση και πρότεινε η συζήτηση αυτή να γίνει αύριο.

Ο κ. Τραγάκης ενημέρωσε επίσης το Σώμα ότι αν υπάρξει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας αυτή θα διενεργηθεί αύριο Παρασκευή. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας αν και δήλωσε ότι το κόμμα του αποδέχεται να υπάρξει συνεδρίαση αύριο Παρασκευή, δεν παρέλειψε να επιμείνει στη διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην πρακτική κατάθεσης τροπολογιών για τις οποίες δεν διατίθεται άνεση χρόνου συζήτησης και που είναι άσχετες με το περιεχόμενο των σχεδίων νόμου που εισάγει κάθε φορά η κυβέρνηση. Ούτως εχόντων των πραγμάτων, η εκτίμηση είναι πως η τροπολογία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές θα κατατεθεί τελικά σήμερα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΕΡΕΤΗ - ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ - newsit.gr

Δείτε όλη την τροπολογία εδώ:


Διαβάστε Περισσότερα »

Απάτη- μαμούθ 25 δισ. ευρώ στην Κομισιόν – Εμπλέκονται και Έλληνες υπάλληλοι

Η υπόθεση, που ερευνάται από την οικονομική αστυνομία εδώ και πέντε χρόνια, είναι τόσο σοβαρή, που είναι χαρακτηριστικό ότι οι φάκελοι με τις δικογραφίες έφτασαν την 1η Οκτωβρίου στην Εισαγγελία με φορτηγό!

Τα χρήματα από τα κοινοτικά προγράμματα, σύμφωνα με την Εισαγγελία, που άσκησε σήμερα κακουργηματικές διώξεις, δόθηκαν σε ερενητικά και πιλοτικά προγράμματα, αλλά κατέληξαν είτε στους προσωπικούς λογαριασμούς των εμπλεκομένων στα σκάνδαλα ή σε πολυτελή ακίνητα.

Η Εισαγγελία, στο ελληνικό σκέλος της υπόθεσης, άσκησε ποινική δίωξη, σε βαθμό κακουργήματος, κατά των εκπροσώπων τεσσάρων εταιρειών που εμπλέκονται στην απάτη, με βάση στοιχεία που εστάλησαν στην Οικονομική Αστυνομία και το ΣΔΟΕ από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF).

Η δίωξη περιλαμβάνει τα αδικήματα της απάτης σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, της πλαστογραφία μετά χρήσεως, από δράστες που ενεργούν κατ'επάγγελμα και κατά συνήθεια και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, από δράστες που ενεργούν κατ'επάγγελμα και κατά συνήθεια.

Την υπόθεση χειρίστηκαν με εντολή του προϊσταμένου της Ηλία Ζαγοραίου, οι εισαγγελείς  Χ. Ντζούρας και Γ. Καλούδης οι οποίοι άσκησαν και την ποινική δίωξη.


Πώς καρπώνονταν τα κοινοτικά κονδύλια

Προς το παρόν, η δικογραφία που σχηματίστηκε για το "ελληνικό σκέλος της απάτης" στρέφεται κατά των εκπροσώπων τεσσάρων εταιρειών που εμπλέκονται στη διαδικασία κατάθεσης φακέλων για ευρωπαϊκές επιδοτήσεις ποσών σε προγράμματα έρευνας ανάπτυξης και χρήσης Τεχνολογιών πληροφορικής και Επικοινωνίας. Βάσει των στοιχείων της OLAF που ερεύνησαν οι ελληνικές αρμόδιες υπηρεσίες, προέκυψαν ενδείξεις απάτης που συνίσταται στην ανάπτυξη και δραστηριότητα εταιρειών που σχετίζονται μεταξύ τους, οι οποίες συστηματικά κατέθεταν μεγάλο αριθμό προγραμμάτων έρευνας, τα οποία εγκρίνονταν.

Οι εν λόγω εταιρείες φέρονται να δημιουργούσαν αξιόλογα παράνομα κέρδη, χρησιμοποιώντας άλλες εικονικές εταιρείες οι οποίες εμφάνιζαν διογκωμένα ή πλαστά παραστατικά εξόδων.


Στη δικογραφία, χαρακτηριστικά, γίνεται λόγος για "συστηματική απάτη σε βάρος κοινοτικών πόρων από ομάδα εταιρειών"

Η πρώτη διερεύνηση της υπόθεσης είχε ξεκινήσει από τη Γενική Διεύθυνση «Κοινωνία των Πληροφοριών και Μέσων Ενημέρωσης» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είναι υπεύθυνη για την προαγωγή της ανάπτυξης και χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας. Από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, προέκυψαν ενδείξεις απάτης που συνίσταται στην ανάπτυξη και δραστηριότητα εταιρειών που σχετίζονται μεταξύ τους και συστηματικά κατέθεταν μεγάλο αριθμό προγραμμάτων έρευνας, τα οποία εγκρίνονταν και δημιουργούσαν αξιόλογα παράνομα κέρδη, χρησιμοποιώντας εικονικές εταιρείες, οι οποίες εμφάνιζαν διογκωμένα ή πλαστά παραστατικά εξόδων.


Δικαστική συνδρομική από τις Βρυξέλλες ζητούν οι ελληνικές αρχές για τους Έλληνες υπαλλήλους

Για την υπόθεση της απάτης, φαίνεται να προκύπτουν ενδείξεις και σε βάρος υπαλλήλων της Κομισιόν, μεταξύ αυτών και Ελλήνων, υπαλλήλων της Κομισιόν, οι οποίοι ενέκριναν τα επίμαχα προγράμματα. Οι εν λόγω εργαζόμενοι, που ερευνώνται, φέρονται να διαμόρφωναν τους όρους των προγραμμάτων, σε ότι αφορά τις προϋποθέσεις και το αντικείμενο, προκειμένου να καταλήγουν τα χρήματα σε συγκεκριμένους δικαιούχους στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες κοινοτικές χώρες.

Οι εισαγγελείς έχουν υποβάλει αίτημα δικαστικής συνδρομής για τους Έλληνες εμπλεκόμενους υπαλλήλους της Κομισιόν, καθώς υπάρχει εκκρεμοδικία λόγω παράλληλης έρευνας που διενεργείται στις Βρυξέλλες. Σε περίπτωση ωστόσο που σε βάρος τους προκύψουν επιπλέον στοιχεία τότε η δίωξη στην ελληνική δικογραφία θα επεκταθεί και σε αυτούς, πιθανόν και για το αδίκημα της δωροδοκίας- δωροληψίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Η υπόθεση, που ερευνάται από την οικονομική αστυνομία εδώ και πέντε χρόνια, είναι τόσο σοβαρή, που είναι χαρακτηριστικό ότι οι φάκελοι με τις δικογραφίες έφτασαν την 1η Οκτωβρίου στην Εισαγγελία με φορτηγό!

Τα χρήματα από τα κοινοτικά προγράμματα, σύμφωνα με την Εισαγγελία, που άσκησε σήμερα κακουργηματικές διώξεις, δόθηκαν σε ερενητικά και πιλοτικά προγράμματα, αλλά κατέληξαν είτε στους προσωπικούς λογαριασμούς των εμπλεκομένων στα σκάνδαλα ή σε πολυτελή ακίνητα.

Η Εισαγγελία, στο ελληνικό σκέλος της υπόθεσης, άσκησε ποινική δίωξη, σε βαθμό κακουργήματος, κατά των εκπροσώπων τεσσάρων εταιρειών που εμπλέκονται στην απάτη, με βάση στοιχεία που εστάλησαν στην Οικονομική Αστυνομία και το ΣΔΟΕ από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF).

Η δίωξη περιλαμβάνει τα αδικήματα της απάτης σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, της πλαστογραφία μετά χρήσεως, από δράστες που ενεργούν κατ'επάγγελμα και κατά συνήθεια και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, από δράστες που ενεργούν κατ'επάγγελμα και κατά συνήθεια.

Την υπόθεση χειρίστηκαν με εντολή του προϊσταμένου της Ηλία Ζαγοραίου, οι εισαγγελείς  Χ. Ντζούρας και Γ. Καλούδης οι οποίοι άσκησαν και την ποινική δίωξη.


Πώς καρπώνονταν τα κοινοτικά κονδύλια

Προς το παρόν, η δικογραφία που σχηματίστηκε για το "ελληνικό σκέλος της απάτης" στρέφεται κατά των εκπροσώπων τεσσάρων εταιρειών που εμπλέκονται στη διαδικασία κατάθεσης φακέλων για ευρωπαϊκές επιδοτήσεις ποσών σε προγράμματα έρευνας ανάπτυξης και χρήσης Τεχνολογιών πληροφορικής και Επικοινωνίας. Βάσει των στοιχείων της OLAF που ερεύνησαν οι ελληνικές αρμόδιες υπηρεσίες, προέκυψαν ενδείξεις απάτης που συνίσταται στην ανάπτυξη και δραστηριότητα εταιρειών που σχετίζονται μεταξύ τους, οι οποίες συστηματικά κατέθεταν μεγάλο αριθμό προγραμμάτων έρευνας, τα οποία εγκρίνονταν.

Οι εν λόγω εταιρείες φέρονται να δημιουργούσαν αξιόλογα παράνομα κέρδη, χρησιμοποιώντας άλλες εικονικές εταιρείες οι οποίες εμφάνιζαν διογκωμένα ή πλαστά παραστατικά εξόδων.


Στη δικογραφία, χαρακτηριστικά, γίνεται λόγος για "συστηματική απάτη σε βάρος κοινοτικών πόρων από ομάδα εταιρειών"

Η πρώτη διερεύνηση της υπόθεσης είχε ξεκινήσει από τη Γενική Διεύθυνση «Κοινωνία των Πληροφοριών και Μέσων Ενημέρωσης» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είναι υπεύθυνη για την προαγωγή της ανάπτυξης και χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας. Από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, προέκυψαν ενδείξεις απάτης που συνίσταται στην ανάπτυξη και δραστηριότητα εταιρειών που σχετίζονται μεταξύ τους και συστηματικά κατέθεταν μεγάλο αριθμό προγραμμάτων έρευνας, τα οποία εγκρίνονταν και δημιουργούσαν αξιόλογα παράνομα κέρδη, χρησιμοποιώντας εικονικές εταιρείες, οι οποίες εμφάνιζαν διογκωμένα ή πλαστά παραστατικά εξόδων.


Δικαστική συνδρομική από τις Βρυξέλλες ζητούν οι ελληνικές αρχές για τους Έλληνες υπαλλήλους

Για την υπόθεση της απάτης, φαίνεται να προκύπτουν ενδείξεις και σε βάρος υπαλλήλων της Κομισιόν, μεταξύ αυτών και Ελλήνων, υπαλλήλων της Κομισιόν, οι οποίοι ενέκριναν τα επίμαχα προγράμματα. Οι εν λόγω εργαζόμενοι, που ερευνώνται, φέρονται να διαμόρφωναν τους όρους των προγραμμάτων, σε ότι αφορά τις προϋποθέσεις και το αντικείμενο, προκειμένου να καταλήγουν τα χρήματα σε συγκεκριμένους δικαιούχους στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες κοινοτικές χώρες.

Οι εισαγγελείς έχουν υποβάλει αίτημα δικαστικής συνδρομής για τους Έλληνες εμπλεκόμενους υπαλλήλους της Κομισιόν, καθώς υπάρχει εκκρεμοδικία λόγω παράλληλης έρευνας που διενεργείται στις Βρυξέλλες. Σε περίπτωση ωστόσο που σε βάρος τους προκύψουν επιπλέον στοιχεία τότε η δίωξη στην ελληνική δικογραφία θα επεκταθεί και σε αυτούς, πιθανόν και για το αδίκημα της δωροδοκίας- δωροληψίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ
Η υπόθεση, που ερευνάται από την οικονομική αστυνομία εδώ και πέντε χρόνια, είναι τόσο σοβαρή, που είναι χαρακτηριστικό ότι οι φάκελοι με τις δικογραφίες έφτασαν την 1η Οκτωβρίου στην Εισαγγελία με φορτηγό!

Τα χρήματα από τα κοινοτικά προγράμματα, σύμφωνα με την Εισαγγελία, που άσκησε σήμερα κακουργηματικές διώξεις, δόθηκαν σε ερενητικά και πιλοτικά προγράμματα, αλλά κατέληξαν είτε στους προσωπικούς λογαριασμούς των εμπλεκομένων στα σκάνδαλα ή σε πολυτελή ακίνητα.

Η Εισαγγελία, στο ελληνικό σκέλος της υπόθεσης, άσκησε ποινική δίωξη, σε βαθμό κακουργήματος, κατά των εκπροσώπων τεσσάρων εταιρειών που εμπλέκονται στην απάτη, με βάση στοιχεία που εστάλησαν στην Οικονομική Αστυνομία και το ΣΔΟΕ από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF).

Η δίωξη περιλαμβάνει τα αδικήματα της απάτης σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, της πλαστογραφία μετά χρήσεως, από δράστες που ενεργούν κατ'επάγγελμα και κατά συνήθεια και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, από δράστες που ενεργούν κατ'επάγγελμα και κατά συνήθεια.

Την υπόθεση χειρίστηκαν με εντολή του προϊσταμένου της Ηλία Ζαγοραίου, οι εισαγγελείς  Χ. Ντζούρας και Γ. Καλούδης οι οποίοι άσκησαν και την ποινική δίωξη.


Πώς καρπώνονταν τα κοινοτικά κονδύλια

Προς το παρόν, η δικογραφία που σχηματίστηκε για το "ελληνικό σκέλος της απάτης" στρέφεται κατά των εκπροσώπων τεσσάρων εταιρειών που εμπλέκονται στη διαδικασία κατάθεσης φακέλων για ευρωπαϊκές επιδοτήσεις ποσών σε προγράμματα έρευνας ανάπτυξης και χρήσης Τεχνολογιών πληροφορικής και Επικοινωνίας. Βάσει των στοιχείων της OLAF που ερεύνησαν οι ελληνικές αρμόδιες υπηρεσίες, προέκυψαν ενδείξεις απάτης που συνίσταται στην ανάπτυξη και δραστηριότητα εταιρειών που σχετίζονται μεταξύ τους, οι οποίες συστηματικά κατέθεταν μεγάλο αριθμό προγραμμάτων έρευνας, τα οποία εγκρίνονταν.

Οι εν λόγω εταιρείες φέρονται να δημιουργούσαν αξιόλογα παράνομα κέρδη, χρησιμοποιώντας άλλες εικονικές εταιρείες οι οποίες εμφάνιζαν διογκωμένα ή πλαστά παραστατικά εξόδων.


Στη δικογραφία, χαρακτηριστικά, γίνεται λόγος για "συστηματική απάτη σε βάρος κοινοτικών πόρων από ομάδα εταιρειών"

Η πρώτη διερεύνηση της υπόθεσης είχε ξεκινήσει από τη Γενική Διεύθυνση «Κοινωνία των Πληροφοριών και Μέσων Ενημέρωσης» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είναι υπεύθυνη για την προαγωγή της ανάπτυξης και χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας. Από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, προέκυψαν ενδείξεις απάτης που συνίσταται στην ανάπτυξη και δραστηριότητα εταιρειών που σχετίζονται μεταξύ τους και συστηματικά κατέθεταν μεγάλο αριθμό προγραμμάτων έρευνας, τα οποία εγκρίνονταν και δημιουργούσαν αξιόλογα παράνομα κέρδη, χρησιμοποιώντας εικονικές εταιρείες, οι οποίες εμφάνιζαν διογκωμένα ή πλαστά παραστατικά εξόδων.


Δικαστική συνδρομική από τις Βρυξέλλες ζητούν οι ελληνικές αρχές για τους Έλληνες υπαλλήλους

Για την υπόθεση της απάτης, φαίνεται να προκύπτουν ενδείξεις και σε βάρος υπαλλήλων της Κομισιόν, μεταξύ αυτών και Ελλήνων, υπαλλήλων της Κομισιόν, οι οποίοι ενέκριναν τα επίμαχα προγράμματα. Οι εν λόγω εργαζόμενοι, που ερευνώνται, φέρονται να διαμόρφωναν τους όρους των προγραμμάτων, σε ότι αφορά τις προϋποθέσεις και το αντικείμενο, προκειμένου να καταλήγουν τα χρήματα σε συγκεκριμένους δικαιούχους στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες κοινοτικές χώρες.

Οι εισαγγελείς έχουν υποβάλει αίτημα δικαστικής συνδρομής για τους Έλληνες εμπλεκόμενους υπαλλήλους της Κομισιόν, καθώς υπάρχει εκκρεμοδικία λόγω παράλληλης έρευνας που διενεργείται στις Βρυξέλλες. Σε περίπτωση ωστόσο που σε βάρος τους προκύψουν επιπλέον στοιχεία τότε η δίωξη στην ελληνική δικογραφία θα επεκταθεί και σε αυτούς, πιθανόν και για το αδίκημα της δωροδοκίας- δωροληψίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ
πηγή:newsit.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Ολοκληρωμένη η δημοσκόπηση Pulse RC για το Ποντίκι - Η συγκυβέρνηση στηρίζεται μόνο στους άνω των 60


Το σχόλιο της Pulse RC

Η έρευνα «Δείκτες» του Οκτωβρίου, από την Pulse RC, είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες, αυτής της σειράς διμηνιαίων δημοσκοπήσεων, για την εφημερίδα «Tο Ποντίκι» – κρίνοντας από τα ερωτήματα και τα αποτελέσματά της. Αρχίζοντας από την «πρόθεση ψήφου»:♦ Ν.Δ. (22%, +1%) και ΣΥΡΙΖΑ (27%, +3%) καταγράφουν βελτίωση των ποσοστών τους, σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσιευμένη έρευνα της εταιρείας μας, τον Ιούλιο. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσιάζει μεγαλύτερη δυναμική και διευρύνει τη διαφορά του από το δεύτερο, σε 5%.

♦  Η αξιόλογη κάμψη της Χρυσής Αυγής (7%, -2%) «βάζει» στο παιχνίδι για την 3η θέση, το ΠΑΣΟΚ (6,5%), το Ποτάμι (6%), αλλά και το ΚΚΕ (5,5%).

♦  Ευδιάκριτη αύξηση παρουσιάζει η λεγόμενη «αδιευκρίνιστη» ψήφος.

♦  Εκτός των τριών πρώτων, τα υπόλοιπα κόμματα διατηρούν παραπλήσιες, με τον Ιούλιο, επιδόσεις.

Το κλίμα πόλωσης ενισχύεται ενώ παράλληλα διευρύνεται ο κύκλος των αναποφάσιστων, καθιστώντας κάθε πρόβλεψη, για το άμεσο μέλλον, επισφαλή. Εξίσου μεγάλο, αν όχι μεγαλύτερο, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα αποτελέσματα των οικονομικών δεικτών και των ερωτημάτων επικαιρότητας:♦  «Καταλληλότερος για πρωθυπουργός» παραμένει ο Αντώνης Σαμαράς, σε επίπεδα άνω του 30%. Όμως ο Αλέξης Τσίπρας τον πλησιάζει, καταγράφοντας το υψηλότερο μέχρι σήμερα – σε δημοσκόπηση της εταιρείας μας – ποσοστό.♦ Οι οικονομικοί δείκτες «κατεύθυνσης των πραγμάτων» και «προσωπικής οικονομικής αδυναμίας» συνεχίζουν αργά, αλλά ξεκάθαρα, να βελτιώνονται.♦  Η πλειονότητα του εκλογικού σώματος (54%) εκφράζει φόβους ότι η ψήφος εμπιστοσύνης που πήρε πρόσφατα η κυβέρνηση δεν εγγυάται τη σταθεροποίησή της πολιτικά, ενώ το 37% απαντά αντίθετα.♦  Στη Νέα Δημοκρατία (κυρίως) ή και «στα δύο πρώτα κόμματα» (Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ), αποδίδουν οι περισσότεροι την κύρια ευθύνη για την πρόσφατη οικονομική αναταραχή που χαρακτηρίστηκε από την πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου και την άνοδο των επιτοκίων - spreads.♦  Οι μοιρασμένες απαντήσεις στα ερωτήματα: «πότε είναι καλύτερα να ψηφιστεί ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας», «ποια κυβέρνηση μπορεί καλύτερα να διαπραγματευτεί το χρέος της χώρας» και «με ποια κυβέρνηση είναι πιθανότερο η χώρα μας να βγει από τα μνημόνια», επιβεβαιώνουν τον «διχασμό» της ελληνικής κοινωνίας.Σημαντικό μήνυμα στέλνει το ποσοστό των απορριπτικών (και για τα δύο πρώτα κόμματα) απαντήσεων, στα δύο τελευταία από τα προαναφερθέντα ερωτήματα: «κανένας από τους δύο» (25%) και «με καμία κυβέρνηση» (30%). Ίσως αυτό είναι το στοιχείο που θα πρέπει να προβληματίσει πιο έντονα, όχι μόνο τους δύο «μονομάχους», αλλά το σύνολο της πολιτικής μας σκηνής, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης!

ΥΓ. 1: Επειδή συνεχίζεται η συζήτηση για τις δημοσκοπήσεις, θα θέλαμε να επαναλάβουμε εν συντομία ότι:

♦  Τα αποτελέσματα δεν αποτελούν πρόβλεψη εκλογικού αποτελέσματος, αλλά μια προσπάθεια αποτύπωσης των απόψεων μιας ομάδας ατόμων (καταναλωτές, εκλογικό σώμα κ.λπ.) και των τάσεων που διαμορφώνονται σε αυτές, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

♦  Τα αποτελέσματα δεν προκύπτουν από την πλήρη αποτύπωση όλων των στοιχείων ή προθέσεων (όπως σε μια απογραφή ή στις εκλογές), αλλά από δειγματοληπτική επιλογή και στατιστική επεξεργασία. Για αυτόν τον λόγο καταλήγουν πάντα να αποτελούν μια «εκτίμηση» και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζονται.

♦  Εν τέλει, όλοι κρίνονται σε βάθος χρόνου.

ΥΓ. 2: Υπενθυμίζουμε ότι η τελευταία εκτίμηση της εταιρείας για τις ευρωεκλογές, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Το Ποντίκι», το μεσημέρι της Παρασκευής πριν από τις εκλογές, σε σύγκριση με τα επίσημα τελικά αποτελέσματα, ήταν η ακόλουθη:
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

Επωνυμία Εταιρείας: Pulse RC – Σ. Δημητρίου & Σία Ε.Ε.
Επωνυμία Εντολέα: Εφημερίδα «Το Ποντίκι».
Τύπος έρευνας: Τηλεφωνική (enhanced C.A.T.I.) με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.
Μέθοδος δειγματοληψίας: Στρωματοποιημένη, τυχαία (list-assisted Random Digit Dialing).
Σταθμίσεις: Ως προς φύλο, ηλικία και πολιτική συμπεριφορά.
Χρονικό Διάστημα: 17 - 21 Οκτωβρίου 2014.
Μέγεθος δείγματος: 1.222 ενήλικοι με δικαίωμα ψήφου.
Γεωγραφική κάλυψη: Πανελλαδική.
Στατιστικό Σφάλμα: Το δειγματοληπτικό σφάλμα, με διάστημα βεβαιότητας 95%, κυμαίνεται εντός του διαστήματος +/- 3%.
Η PULSE RC είναι μέλος της ESOMAR, του Σ.Ε.Δ.Ε.Α., του συστήματος «Ποιοτικού Ελέγχου Συλλογής Στοιχείων» και του μητρώου εταιρειών δημοσκοπήσεων του Ε.Σ.Ρ. και τηρεί τους κώδικες δεοντολογίας τους.
Ούτε η «Εκτίμηση Πρόθεσης Ψήφου με όλες τις απαντήσεις» ούτε η «Εκτίμηση Πρόθεσης Ψήφου με Αναγωγή επί των εγκύρων» αποτελούν πρόβλεψη εκλογικού αποτελέσματος. Τα αποτελέσματα στην «Εξέλιξη Εκτίμησης Πρόθεσης Ψήφου» και στην «Εξέλιξη Εκτίμησης Καταλληλότερου για Πρωθυπουργός» προέρχονται από δημοσκοπήσεις της ίδιας εταιρείας και στα Action24, «6 μέρες», bankingNews.gr.


Πηγή: 
www.topontiki.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Zero Hedge: Θα είναι έκπληξη αν οι ελληνικές τράπεζες περάσουν τα stress tests δίχως σχόλια -Τι θα γίνει με τα 11 δισ. ευρώ

Zero Hedge: Θα είναι έκπληξη αν οι ελληνικές τράπεζες περάσουν τα stress tests δίχως σχόλια -Τι θα γίνει με τα 11 δισ. ευρώ

Τη στιγμή που η ΕΚΤ ετοιμάζεται να παραδώσει τα αποτελέσματα των stress tests την επόμενη εβδομάδα, ήδη, έχουν διαρρεύσει πληροφορίες για το ποιες τράπεζες πέρασαν με επιτυχία και ποιες όχι.
Το πρακτορείο Efe μετέφερε πληροφορίες ότι τέσσερις ελληνικές τράπεζες θα έχουν κάποιο θέμα, ο επενδυτικός όμιλος Pimco συνυπέγραψε το σενάριο, αλλά αμέσως η ΕΚΤ αντέδρασε λέγοντας πως όλα αυτά είναι στο επίπεδο της φημολογίας. Ωστόσο, το αμερικανικό οικονομικό σάιτ Zero Hedge επανέρχεται στο θέμα και σημειώνει πως: «Θα είναι έκπληξη οι ελληνικές τράπεζες να περάσουν τα stress tests δίχως υποσημειώσεις», ενώ χαρακτηρίζει «τολμηρή» τη δήλωση του Γκίκα Χαρδούβελη ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα.
Το άρθρο του Zero Hedge σημειώνει ακολούθως: «Είναι προφανές πως η ΕΚΤ θα ελέγξει επισταμένως τις ελληνικές και τις ιταλικές τράπεζες. Τη στιγμή μάλιστα που ο τραπεζικός τομέας της πρώτης είναι από τους πλέον αδύναμους της Ευρωζώνης. Οι τράπεζες στην Ελλάδα στάθηκαν στα πόδια τους χάρις στο «πακέτο σωτηρίας» από το Ταμείο Οικονομικής Σταθερότητας.
Οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν τα tests που υπέβαλαν τους εαυτούς τους, αλλά είναι δεδομένο πως οι έλεγχοι της ΕΚΤ θα είναι πιο αυστηροί. Ωε εκ τούτου δεν μπορούμε να είμαστε τόσο πεπεισμένοι, όσο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, πως οι συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα θα περάσουν τα tests τόσο εύκολα».
Το συμπέρασμα που βγάζει το άρθρο είναι ότι τα 11 δισ. ευρώ που η κυβέρνηση υπολόγιζε να χρησιμοποιήσει για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό, δεν θα παραμείνουν ακέραια. Ένα μέρος αυτών θα χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση των τραπεζών.

Πηγή: iefimerida.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Bloomberg: Η χρηματοπιστωτική Prudential Financial δεν πούλησε ελληνικά ομόλογα την περασμένη εβδομάδαΗ μεγάλη αμερικανική χρηματοπιστωτική εταιρεία Prudential Financial διακράτησε τα πενταετή ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που είχε στο χαρτοφυλάκιό της, παρά τη μεγαλύτερη (εδώ και περισσότερο από ένα έτος) πτώση των τιμών τους την περασμένη εβδομάδα, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Είναι πολύ πιθανόν η αγορά να έχει ήδη ενσωματώσει τα περισσότερα αρνητικά νέα για την Ελλάδα στα παρόντα επίπεδα τιμών, δήλωσε στο Bloomberg ο κ. Ρόμπερτ Τιπ, επικεφαλής για την επενδυτική στρατηγική της εταιρείας, η οποία διαχειρίζεται ομόλογα αξίας 533 δισ. δολαρίων.
Στο μέλλον, η εταιρεία μπορεί να αγοράσει περισσότερα ελληνικά ομόλογα με μεγαλύτερης διάρκειας λήξεις. «Κρατήσαμε τα βραχυπρόθεσμα (ομόλογα). Ανάλογα με το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση όσον αφορά το γενικό πλαίσιο της αγοράς και τις πολιτικές, η σχετική αξία μπορεί να είναι ελκυστική στο τέλος», δήλωσε ο κ. Τιπ. «Εάν αρχίσουν να ξεκαθαρίζουν οι πολιτικές για το μέλλον, τα ομόλογα με μακρύτερη διάρκεια μπορεί να θεωρηθούν ελκυστικά στα επίπεδα αυτά, αλλά είναι πολύ νωρίς τώρα να πούμε με ακρίβεια πόσο θα προχωρήσουμε, πριν η αγορά καθορίσει ότι οι τιμές είναι αρκετά χαμηλές και οι αποδόσεις αρκετά υψηλές ως αντιστάθμισμα σε μία τέτοια κίνηση», δήλωσε ο ίδιος.

Οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν σήμερα το πρωί κατά 36 μονάδες βάσης στο 7,65%, αναφέρει το δημοσίευμα, ενώ την περασμένη εβδομάδα έφθασαν έως το 9,10% που ήταν το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο. Οι αποδόσεις των 5ετών ομολόγων υποχώρησαν κατά 30 μονάδες βάσης στο 6,87%.
Διαβάστε Περισσότερα »

Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου για αξιοποίηση της δικής της ΑΟΖΟι Ηνωμένες Πολιτείες «αναγνωρίζουν το δικαίωμα» της Κύπρου να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους εντός της δικής της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) επανέλαβε η αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χαρφ.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, δεν θέλησε να σχολιάσει τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, ούτε και τις δηλώσεις Νταβούτογλου.
Ανέφερε ότι «συνεχίζουμε να αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους εντός της ΑΟΖ της. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά τη διαπραγματευτική διαδικασία για την επανένωση του νησιού σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι του νησιού σε πετρέλαιο και αέριο θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ αμφοτέρων των κοινοτήτων, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».

πηγή: nooz.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Στη Βουλή η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα


Την Πέμπτη αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπ. Οικονομικών, να κατατεθεί στη Βουλή η ρύθμιση για τηναποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως και 100 δόσεις.

Την κατάθεση της σχετικής ρύθμισης στη Βουλή - χρησιμοποιώντας μάλιστα τον όρο "τάχιστα" - είχαν ουσιαστικά προανήγγειλει, μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.

Η τροπολογία θα ψηφιστεί την Παρασκευή, σύμφωνα με πληροφορίες της Χ. Τρικούπη.

Επιπλέον, στην τροπολογία θα περιλαμβάνεται διάταξη για τη μείωση κατά 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί τροπολογία για τα «κόκκινα» δάνεια. 

Κατά τις ίδιες πηγές, στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Βενιζέλο δεν υπήρξε συζήτηση για θέματα της δημόσιας διοίκησης, κάτι που θα συζητηθεί σε άλλη συνάντηση.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δεν ανοίγει θέμα ασφαλιστικού και ομαδικών απολύσεων.

Ευ. Βενιζέλος

http://admin.nooz.gr/Uploads/venizelos22101401.jpg«Τάχιστα» θα έρθει στη Βουλή η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, διαβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, στο Μαξίμου.

Ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε αισιόδοξος τόσο για την αξιολόγηση της τρόικας, όσο και για το συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για την προοπτική εξόδου από το μνημόνιο.

«Απαιτείται συναίνεση, ενότητα και υπευθυνότητα. Μέχρι το τέλος της χρονιάς και σίγουρα μέχρι το Φεβρουάριο μπορεί να έχει αλλάξει η κατάσταση που βρίσκεται η χώρα» είπε και συμπλήρωσε: «Δικαιούμαστε να είμαστε αισιόδοξοι αλλά και προσεκτικοί».

Πρόσθεσε ότι για την πορεία που έχει ήδη χαράξει η κυβέρνηση για την έξοδο από το μνημόνιο και την κρίση δεν υπάρχει σχέδιο Β, συμπληρώνοντας ότι όποιος το σκέφτεται παίζει με τη φωτιά.

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξουν αντιδράσεις από τους δανειστές, διαβεβαίωσε ότι «δεν θα τινάξει τα πράγματα στον αέρα η τρόικα. Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί κανονικά μέχρι το ευρωπαϊκό συμβούλιο της 18ης Δεκεμβρίου».
Πιέζει η τρόικα
Πίεση προτού φτάσει στην Αθήνα ασκεί η τρόικα, καθώς σύμφωνα με το Mega, πηγές από των δανειστών αναφέρουν πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία έλευσης των εκπροσώπων στην Αθήνα, καθώς εκτιμούν ότι δεν υπάρχει ικανοποιητική πρόοδος στα ζητήματα, τα οποία θα συζητηθούν στην τελική φάση της αξιολόγησης.

Υπό αυτή την έννοια δεν θα είναι δυνατή η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών μέσα στις 15 ημέρες που διαρκεί συνήθως η αποστολή.

Οι δανειστές διαμηνύουν στην κυβέρνηση να κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα για να έρθει η τρόικα στην Αθήνα και τονίζουν πως είναι δύσκολο να ξεκινήσει η όποια διαπραγμάτευση εάν υπάρχουν πολλέςκόκκινες γραμμές.
Σχετικά με το ασφαλιστικό, πηγές της τρόικας αναφέρουν ότι δεν έχει ζητηθεί από την κυβέρνηση μετάθεση της συζήτησης για το θέμα.

Αναμένουν πρόοδο στα θέματα των ρυθμίσεων των οφειλών, των "κόκκινων" δανείων, του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο –όπου επικαλούνται και την ενδοκυβερνητική κόντρα–, αλλά και των εργασιακών με απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, Σαμαράς και Βενιζέλος επιθυμούν να αφήσουν εκτός διαπραγμάτευσης το εργασιακό και το ασφαλιστικό.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΠΤΩΣΗ Ή ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ;

Στη θαλάσσια περιοχή 40 ναυτικά μίλια μακριά από τη Λάρνακα εντοπίστηκαν γύρω στις 10 το βράδυ συντρίμμια του μικρού εκπαιδευτικού αεροσκάφους 5B-CLI (φωτο), που είχε εξαφανιστεί από τα ραντάρ, λίγες ώρες νωρίτερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες το αεροσκάφος κυπριακού νηολογίου εντοπίστηκε από το πλοίο Spirit of Piraeus, το οποίο έτρεξε στην περιοχή για βοήθεια.
Το αεροσκάφος απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Πάφου με προορισμό τη Βηρυτό. Καθοδόν προς την πρωτεύουσα του Λιβάνου, και ενώ πετούσε σε ύψος 9.000 ποδών και απόσταση 45 ναυτικών μιλίων από την θάλασσα, έκανε επαναστροφή.
Όταν ο πιλότος κλήθηκε από το Κέντρο Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας, να αναφέρει αν έχει πρόβλημα ή για τους λόγους της επαναστροφής, απάντησε ότι είχε πολύ μικρό πρόβλημα που αντιμετωπίζεται. Ωστόσο ελάχιστο χρόνο μετά το αεροσκάφος πετούσε στις 6500 πόδια ύψος και αμέσως μετά χάθηκε από τις οθόνες των ραντάρ.
Το μοιραίο αεροσκάφος ανήκει σε γνωστή εκπαιδευτική σχολή πιλότων της Πάφου και σε αυτή επέβαιναν ο πιλότος, πρόκειται για τον επι κεφαλής της σχολής Αυγουστίνος Αυγουστίνου και ένας ξένος υπήκοος, που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για Ελληνο-Λιβανέζο, με τον οποίο ο Αυγουστίνος έκανε συχνά τη συγκεκριμένη διαδρομή.
Να σημειωθεί ότι η περιοχή που χάθηκε το σήμα του αεροσκάφους από τα ραντάρ, συμπίπτει με την νότια πλευρά της ζώνης που δέσμευσε η Τουρκία για τις παράνομες έρευνες, ωστόσο την ώρα του συμβάντος η τουρκική ομάδα σκαφών βρισκόταν σε πολύ μεγάλη απόσταση από το σημείο (20 ναυτικών μιλίων περίπου).
Στις έρευνες διάσωσης σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας συμμετείχε και το Ισραήλ.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, μόλις χάθηκε το αεροσκάφος από τα ραντάρ της Πολιτικής Αεροπορίας, ενημερώθηκε το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης, το οποίο οργάνωσε την επιχείρηση στην οποία έλαβαν μέρος αεροναυτικά μέσα της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας, μεταξύ των δύο χωρών.
Πηγή: philenews.com
Προηγούμενη ενημέρωση:Στη θαλάσσια περιοχή 40 ναυτικά μίλια μακριά από τη Λάρνακα εντοπίστηκαν αργά χθες τα συντρίμμια του μικρού εκπαιδευτικού αεροσκάφους σχολής της Πάφου που είχε εξαφανιστεί από τα ραντάρ.
Στο αεροσκάφος επέβαιναν ο πιλότος και ένα ακόμη πρόσωπο. Στις έρευνες, σύμφωνα με ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Άμυνας, συμμετείχε και το Ισραήλ.
Το αεροσκάφος απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Πάφου με προορισμό τη Βηρυτό. Καθ’ οδόν προς τον Λίβανο, και ενώ πετούσε σε ύψος 9.000 ποδών και απόσταση 45 ναυτικών μιλίων από τη θάλασσα, έκανε αναστροφή.
Όταν ο πιλότος κλήθηκε από το Κέντρο Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας να αναφέρει αν έχει πρόβλημα, απάντησε ότι είχε πολύ μικρό πρόβλημα που αντιμετωπίζεται.
Ωστόσο λίγο μετά την επικοινωνία το αεροσκάφος πετούσε στις 6.500 πόδια ύψος και στη συνέχεια χάθηκε από τις οθόνες των ραντάρ.
από:agenda-news.gr
Διαβάστε Περισσότερα »