Σάββατο, 25 Οκτωβρίου 2014

Περί Αμφιπολιάδος, Αμφι-πολ(υ)λογούντων και άλλων δαιμονίων

3
Όταν το καλοκαίρι ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την ανασκαφή στο λόφο Καστά δεν εντυπωσιάστηκα ιδιαίτερα.
Γράφει η Κατερίνα Κοτσίδα*
Κατ αρχάς γιατί οι αρχαιολόγοι γνωρίζαμε για την ανασκαφή (κι ότι το μνημείο θα ήταν ευμεγέθες και πιθανώς «σπουδαίο»), κατά δεύτερον γιατί ο πρωθυπουργός είχε διατελέσει και Υπουργός Πολιτισμού και υπέθεσα ότι έχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα αρχαιολογίας κυρίως όμως γιατί τα εντυπωσιακά ευρήματα της αρχαιολογίας προσφέρονται για εθνική και πολιτική εκμετάλλευση. Τίποτα, όμως, δεν με είχε προετοιμάσει για όλη αυτή την αντάρα που θα δημιουργείτο γύρω από την Αμφίπολη.
Κατ αρχήν, οφείλω να αναγνωρίσω οτι, εφόσον ο κόσμος δείχνει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για την ανασκαφή, ορθώς η κυρία Περιστέρη αποφάσισε να σπάσει τα δεσμά της μυστικοπάθειας που ως τώρα επικρατούσε στην Ελληνική αρχαιολογία και να δίνει, σχεδόν καθημερινά, δελτίο τύπου με την εξέλιξη της ανασκαφής. Το ενδιαφέρον του κόσμου, φυσικά, δεν μας εκπλήσσει. Εκατοντάδες Αιγυπτίων και Ευρωπαίων συνέρρευσαν στο Λούξορ και παρακολουθούσαν από κοντά (κυριολεκτικά έξω από τον τάφο) την ανασκαφή του τάφου του Τουταγχαμών από τον Χάουαρντ Κάρτερ, με τον διεθνή τύπο να ασχολείται επί μήνες με την περίφημη ανακάλυψη.
2
Παράλληλα, πλήθος σχετικών και μη επιστημόνων, πολιτικών, δημοσιογράφων, δημοσιολογούντων, παρουσιαστών κλπ «αμφι-πολ(υ)λογούν» και δύσκολα θα περάσει μια ημέρα δίχως μερικά άρθρα σχετικά με το μνημείο στην Αμφίπολη και του «ενοίκου» του.
Πρώτοι και καλύτεροι φυσικά «οι μύστες των θεωριών συνωμοσίας». Είναι απολύτως σίγουροι ότι ο τάφος ανήκει στον Αλέξανδρο τον Μέγα αλλά δεν θα «μας το πουν ποτέ» επειδή συνωμοτούν εναντίον των Ελλήνων μασόνοι, Εβραίοι, Τζιχαντιστές, Τουρκαλβανοί, Συμφέροντα, Γερμανοί κ.ο.κ. Συνήθως εμπλουτίζουν τα επιχειρήματά τους με μυστηριακές αναλογίες διαστάσεων που «συγκλονίζουν» και συγκρίσεις με άλλα μνημεία. Παλαιότερα, ομολογώ, γινόμουν έξαλλη με τέτοιου είδους θεωρίες. Όταν όμως συνειδητοποίησα οτι ΔΕΝ είμαστε η μόνη χώρα, της οποίας το Εθνικό Επιτελείο Στρατού έβγαλε ανακοίνωση ότι ΔΕΝ μας ψεκάζουν επιβατικά αεροπλάνα, κατανόησα οτι το φαινόμενο είναι παγκόσμιο, και αντιμετωπίζω αυτές τις απόψεις στωικά και με χιούμορ.
Ακολουθεί η κατηγορία «όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω», συνήθως πολιτικοί ή δημοσιογράφοι, που εκφράζονται επί παντός (παντός όμως !) του επιστητού. Άνθρωποι που γνωρίζουν δυο «αρχαιοελληνικούλια» και λίγη «κολυβο-ιστορία» και θεωρούν ότι επαρκούν για να εκφραστούν δημόσια. Σαρξ εκ της σαρκός μας, φυσικά, όλοι αυτοί (αφού ως λαός αρεσκόμαστε να εκφραζόμαστε για τα πάντα), αλλά θα περιμέναμε μεγαλύτερη σοβαρότητα και αυτοσυγκράτηση, την οποία, φευ, θα έπρεπε, κυρίως, να επιδείξει η επόμενη κατηγορία: οι «αρχαιολόγοι – ιστορικοί». Σαν έτοιμοι από καιρό, βρήκαν την ευκαιρία να διεκδικήσουν ως «ειδήμονες» τα περιβόητα πέντε λεπτά δημοσιότητας, με αποτέλεσμα να έχουμε ακούσει απίθανα σενάρια και εικασίες, την εξύφανση των οποίων διευκολύνει η αποσπασματικότητα των δεδομένων, αφού το μνημείο είναι υπό ανασκαφή. Η κατάσταση θυμίζει Ελληνικά νοσοκομεία: ενώ ο χειρουργός βρίσκεται πάνω από τον ασθενή, οι συγγενείς του απ’ έξω εκφράζουν απόψεις για το τί έχει, πώς πρέπει να γίνει η τομή, πόσος χρόνος απαιτείται κλπ.
Ψυχραιμία ! Ας αφήσουμε την κυρία Περιστέρη να ολοκληρώσει το έργο της, και μετά θα έχουμε πεδίον δόξης λαμπρόν να την αμφισβητήσουμε, επαινέσουμε ή λιθοβολήσουμε.
1
Πάντως, και η πιθανότητα να μην ανακαλύψουμε ποτέ με βεβαιότητα ούτε τη χρήση, ούτε τη χρονολόγηση, ούτε τον ιδιοκτήτη ή χορηγό του μνημείου θα ήταν μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη. Χωρίς να μειώνεται στο ελάχιστο η αξία του μνημείου, και παρότι η αρχαιολογική γνώση θα παραμείνει ελλιπής, η Αμφίπολη θα γονιμοποιούσε όχι μόνο τον επιστημονικό διάλογο και την έρευνα αλλά και τη συνωμοσιολογία και την παραφιλολογία, ούτως ώστε η αμφι-πολυλογία να διαιωνίζεται ες αει.
* Η Κατερίνα Κολτσίδα, είναι Αιγυπτιολόγος
πηγή:4news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...