Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2014

Αμφίπολη: ψυχραιμία και υπομονή ...


Κατερίνα Κολτσίδα
Της Κατερίνα Κολτσίδα
Πριν από δύο εβδομάδες, συζητώντας με ένα φίλο για το αν πρέπει ή όχι να χρησιμοποιείται η αρχαιολογία για την εθνική αφήγηση (εγώ τάσσομαι υπέρ του οτι δεν πρέπει), έκανα, μεταξύ αστείου και σοβαρού, μια υπόθεση εργασίας :

"Αν ο τάφος δεν είναι κάποιου Μακεδόνα βασιλιά, στρατηγού κλπ, κι είναι ενός πλούσιου Πέρση ή κάποιου ξένου τέλος πάντων, που ερωτεύτηκε μια Ελληνίδα της περιοχής κι έζησε εδώ τη ζωή του, όπου και ετάφη .... η Μακεδονία δεν θα είναι Ελληνική;"
Κρατήστε αυτή την παρατήρηση (όχι για τον "ξένο" αλλά γενικά για την εθνική αφήγηση)... γιατί, λίγο ο Πρωθυπουργός, λίγο το ΥΠΠΟ, λίγο οι δημοσιογράφοι λίγο οι αρχαιολόγοι που βγαίνουν στα κανάλια, έχουν δημιουργηθεί πολύ μεγαλύτερες προσδοκίες για το μνημείο στον λόφο Καστα, από ο,τι θα έπρεπε. Και τούτο αδικεί το μνημείο, που η ως τώρα ανασκαφή του δείχνει οτι είναι σπουδαίο.....
Γι αυτό και αρκετοί από εμάς "φωνάζουμε" , από την αρχή, οτι δεν χρειάζεται ούτε τόση δημοσιότητα, και κυρίως τόσες εικασίες και θεωρίες, πριν την ολοκλήρωση της ανασκαφής !
ΥΓ. ΔΕΝ λεω οτι ο τάφος ανήκει σε ξένο, δεν κάνω καμμιά εικασία ! Αλλά επειδή ακριβώς η αρχαιολογία είναι η επιστήμη των ανατροπών, συνιστώ ψυχραιμία και υπομονή....

 Κατερίνα Κολτσίδα - Αρχαιολόγος
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...