Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013

Προς μερική απελευθέρωση οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία

Το υπουργείο Ανάπτυξης φαίνεται πως πλησιάζει σε συμφωνία για το ζήτημα των πλειστηριασμών και τα κριτήρια προστασίας της πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, θα υπάρξει μία μεταβατική νομοθετική ρύθμιση για το 2014, η οποία θα απελευθερώνει μερικώς τους πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία, καθώς θα υπάρξει μεν προστασία αλλά αυτή θα αφορά λιγότερους δανειολήπτες, επειδή τα κριτήρια θα είναι πιο αυστηρά.
Η μεταβατική περίοδος θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2015, όπου αναμένεται πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Θεωρείται βέβαιο ότι θα καταργηθεί ο νόμος Παπαθανασίου σύμφωνα με τον οποίο προστατευόταν το σύνολο της ακίνητης περιουσίας για οφειλές 200.000 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, οι συζητήσεις τρόικας με υπουργείο Ανάπτυξης θα συνεχιστούν, καθώς μένει να καθοριστούν τα κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς εκτός από την αντικειμενική αξία του ακινήτου, αναμένεται να τεθούν και συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.
Ενίσχυση θεσμού διαμεσολάβησης
Πηγή του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφερε πως στόχος είναι η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων με την ενίσχυση του θεσμού της διαμεσολάβησης που καθίσταται υποχρεωτικός από προαιρετικός που είναι σήμερα και για το συγκεκριμένο θέμα προετοιμάζει σχετική τροπολογία το υπουργείο Δικαιοσύνης.
efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...