Κυριακή, 28 Ιουλίου 2013

Η μπλε γελοιότητα της μείωσης του ΦΠΑ


Η μπλε γελοιότητα

Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας όλα είναι πιθανά. Το αλαλούμ και η περιφρόνηση, που χαρακτηρίζουν διαχρονικά τη συμπεριφορά του επίσημου κράτους προς τους πολίτες, είναι στην ημερήσια διάταξη. Κορυφώνονται όμως σε συνθήκες βαθιάς κρίσης, φέρνοντας πολίτες, διοίκηση και κυβερνητικά στελέχη κυριολεκτικά στα όριά τους.
Για τη μείωση του ΦΠΑ ο λόγος. Μια μείωση, που διαφημίστηκε όσο τίποτε άλλο από την ελληνική κυβέρνηση ως πανάκεια. Η μείωση ανακοινώθηκε με επίσημη τελετή και προσωπικό διάγγελμα του πρωθυπουργού. Και εκεί όμως αυτό που κυριάρχησε ήταν ακόμη ένα αλαλούμ, με τα σαρδάμ και τα καντήλια του Α. Σαμαρά να κλέβουν την παράσταση.
Ακόμη και αυτό το μικρό «δώρο», λοιπόν, της τρόικας προς την ελληνική κυβέρνηση, όπως παρουσιάστηκε, δώρο υπό αίρεση και δοκιμαστική περίοδο 5 μηνών, η ελληνική πολιτική τάξη, σε αγαστή συνεργασία με την ανεκδιήγητη διοικητική γραφειοκρατία, αδυνατεί να το αξιοποιήσει προς όφελός της! Το αντίθετο ακριβώς. Γιατί αποκαλύπτεται πλέον, με τον πιο ηχηρό τρόπο, πως για ακόμη μία φορά το μεγάλο θύμα αυτής της προπαγανδιστικής φιέστας είναι ο καταναλωτής.

Η συμφωνία τιμής που υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού με τους εμπόρους είναι για γέλια και για κλάματα. Επειτα από πολλά παζάρια, η τελική μείωση των τιμών αντί για 8,1% θα είναι τελικά μόλις 5%, έτσι για να μη δυσαρεστηθεί κανείς!
Και αυτή η μειωμένη μείωση θα αφορά όχι όλα τα προϊόντα του καταστήματος, αλλά τα 3/4 του καταλόγου! Οι επιχειρήσεις λοιπόν που θα ενταχθούν στη συμφωνία θα πάρουν το ειδικό μπλε σηματάκι (άλλα έξοδα κι αυτό), που θα βεβαιώνει τη μείωση. Πώς ελέγχεται αυτό στην πράξη; Προφανώς δεν ελέγχεται, ούτε πρόκειται να ελεγχθεί. Τα καταστήματα εστίασης ανέρχονται σε 150.000 σε όλη τη χώρα. Χώρια που πολλοί μπορεί ήδη να αύξησαν τις τιμές, ώστε μετά να τις ξαναρίξουν στα σημερινά, χαμηλότερα υποτίθεται, επίπεδα. Αλλά το σήμα, σήμα.
Ανεπαρκείς υπουργοί και ανεγκέφαλοι γραφειοκράτες κάνουν το άσπρο μαύρο, παρουσιάζουν ως λύση το πρόβλημα, κάνουν τα εύκολα δύσκολα.
Πόσοι υπάλληλοι ξόδεψαν πόσες ώρες παραγωγικής δουλειάς και πόσα χρήματα προϋπολογίστηκαν γι’ αυτή την μπλε γελοιότητα, που θέλει να εφαρμοστεί στην ελεύθερη εμπορική αγορά με κανόνες δημοσιοϋπαλληλίας! Ελεος πια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...