Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2013

Το βασίλειο της αισχροκέρδειας

Παράδεισος κερδοσκοπίας στις τιμές των τροφίμων αποδεικνύεται πως είναι η Ελλάδα στην Ευρώπη των 27, καταλαμβάνοντας την 7η θέση σε ακρίβεια σε ψωμί και δημητριακά και την 2η θέση αντίστοιχα σε γάλα-τυρί-αβγά!

Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της Eurostat για το 2012, η Ελλάδα ήταν 4% ακριβότερη του μέσου όρου της Ε.Ε.27 στο σύνολο των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών, καταλαμβάνοντας την 11η θέση σε ακρίβεια. Δηλαδή βρίσκεται πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο και παρά την εσωτερική υποτίμηση και διαρκή λιτότητα της τελευταίας τετραετίας (2009-2012) δείχνει εντελώς ανίκανη να καταπολεμήσει τις ολιγοπωλιακές συμφωνίες για διατήρηση των τιμών σε εξόχως υψηλά για το βιοτικό επίπεδο της χώρας επίπεδα.
Το πόσο ανθεί η ολιγοπωλιακή κερδοσκοπία γύρω από το βασικό μέσο επιβίωσης των Ελλήνων, τη διατροφή, φαίνεται σε δύο βασικές κατηγορίες όπως είναι το ψωμί-δημητριακά, όπου η Ελλάδα είναι 15% ακριβότερη της Ε.Ε.27, καθώς και των γαλακτοκομικών, όπου είναι 32% ακριβότερη, καταλαμβάνοντας μετά την Κύπρο τη δεύτερη χειρότερη θέση σε ακρίβεια!
Αν υπάρχει μία μεταρρύθμιση που έπρεπε να έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια για να ανακουφίσει από τα εξοντωτικά μέτρα λιτότητας το μέσο ελληνικό νοικοκυριό, αυτή ήταν ο έλεγχος στη λειτουργία του ανταγωνισμού και η πάταξη της αισχροκέρδειας των μεσαζόντων, των χονδρεμπόρων και των εισαγωγέων, που μαζί με τις μεγάλες αλυσίδες λιανικής πλουτίζουν εις βάρος των μισθοσυντήρητων.
Απέτυχε η κυβέρνηση
Τα στοιχεία της Eurostat αποδεικνύουν πως στον νευραλγικό και ευαίσθητο κοινωνικά τομέα αυτό απέτυχε παταγωδώς η κυβέρνηση και η τρόικα. Γιατί μολονότι η Ελλάδα έχει πλησιάσει πια τους μισθούς της Ανατολικής Ευρώπης, έχοντας διπλάσια ανεργία από τις χώρες αυτές, το μέσο επίπεδο ακρίβειας για τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά στις χώρες αυτές είναι 25% χαμηλότερο αυτού της Ελλάδας! Πώς αλήθεια είναι δυνατόν το μέσο ωριαίο κόστος εργασίας στη Βρετανία να είναι 47% υψηλότερο του αντίστοιχου ελληνικού, η φορολογία της εργασίας να είναι 7% χαμηλότερη, αλλά οι τιμές των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών να βρίσκονται στα ίδια ακριβώς επίπεδα;
Είναι αυτές οι τεράστιες ανισότητες που εξηγούν το δυσανάλογα δυσβάστακτο βάρος των πολιτικών λιτότητας στην Ελλάδα όσο και τον στρεβλό και αναποτελεσματικό χαρακτήρα της ακολουθούμενης πολιτικής που έχει σαν κατάληξη την παρατεταμένη ύφεση της ελληνικής οικονομίας.
Για να αντιληφθούμε τη διαφορά στα επωμιζόμενα βάρη, οι άλλες δύο χώρες του Νότου με σοβαρά προβλήματα που μπήκαν σε πακέτα βοήθειας από την Ε.Ε., η Ισπανία και η Πορτογαλία, είναι κατά 11% και 14% φθηνότερες της Ελλάδας στα τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά.
Κατόπιν τούτου, όσοι ανησυχούν σοβαρά για την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα και όσοι προτείνουν τη συνέχιση της εσωτερικής υποτίμησης, ας φροντίσουν να την πραγματοποιήσουν στον τομέα που μέχρι τώρα έχει μείνει στο «απυρόβλητο» των μεταρρυθμίσεων, τον τομέα της διατροφής.
πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...